Orarul de tranzacționare pe Bursa de Valori București (BVB): Când sunt deschise și închise sesiunile de tranzacționare

Bursa de Valori București (BVB) reprezintă una dintre cele mai importante piețe financiare din România, unde investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții și alte instrumente financiare. Pentru a tranzacționa eficient pe BVB, este esențial să cunoști orarul de tranzacționare și să înțelegi când sunt deschise și închise sesiunile de tranzacționare. 

În acest articol, vom explora orarul de tranzacționare pe BVB și importanța cunoașterii acestuia pentru investitori, evidențiind și rolul cursurilor de tranzacționare pe bursă în acest context.

Despre Bursa de Valori București (BVB):

Bursa de Valori București este principala piață de tranzacționare a instrumentelor financiare din România. Fondata in 1882, BVB a evoluat considerabil de-a lungul timpului, devenind unul dintre pilonii importanți ai pieței financiare din țară. Pe BVB se tranzacționează o gamă variată de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, obligațiuni, contracte futures și opțiuni.

Principalul obiectiv al BVB este de a furniza un mediu transparent, eficient și corect pentru tranzacționarea acțiunilor, obligațiunilor, contractelor futures, opțiunilor și altor instrumente financiare. Printre funcțiile sale principale se numără reglementarea și supravegherea pieței de capital, listarea și admiterea la tranzacționare a instrumentelor financiare emise de companii și instituții financiare, precum și furnizarea de informații și date de piață.

Pe Bursa de Valori București, tranzacționarea se realizează în principal prin intermediul a două piețe principale: piața de acțiuni și piața obligațiunilor. Investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni ale companiilor listate la BVB, precum și obligațiuni emise de guvern sau de companii private.

BVB este supravegheată și reglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția responsabilă cu reglementarea și supravegherea pieței de capital din România. ASF are rolul de a asigura integritatea și transparența pieței de capital, protejând astfel interesele investitorilor și promovând dezvoltarea pieței de capital românești.

Orarul de tranzacționare pe BVB:

  • Sesiunea de tranzacționare principală: Aceasta este sesiunea principală de tranzacționare, în care au loc cele mai multe tranzacții pe parcursul unei zile de tranzacționare. Sesiunea principală de tranzacționare începe la ora 10:00 și se încheie la ora 14:00, ora locală a României.
  • Sesiunea de pre-tranzacționare și post-tranzacționare: Înainte de începerea sesiunii principale de tranzacționare, există o sesiune de pre-tranzacționare care începe la ora 9:30 și se încheie la ora 10:00. După încheierea sesiunii principale de tranzacționare, urmează o sesiune de post-tranzacționare care durează până la ora 14:05.
  • Sesiuni speciale de tranzacționare: Pe lângă sesiunile obișnuite de tranzacționare, BVB poate organiza și sesiuni speciale de tranzacționare pentru anumite instrumente financiare sau evenimente speciale.

Tranzacționarea la BVB:

Tranzacționarea la Bursa de Valori București poate fi realizată atât prin intermediul brokerilor tradiționali, cât și prin intermediul platformelor de tranzacționare online. Investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare pe parcursul sesiunilor de tranzacționare stabilite de BVB.

Cursurile de tranzacționare pe bursă pot juca un rol crucial în înțelegerea orarului de tranzacționare și a modului în care funcționează piața financiară. Aceste cursuri pot acoperi aspecte esențiale precum structura pieței, mecanismele de tranzacționare și implicațiile orarului de tranzacționare pentru investitori. 

Prin urmare, participarea la cursuri de tranzacționare poate oferi investitorilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a naviga cu succes pe Bursa de Valori București și pentru a lua decizii de tranzacționare informate.

În concluzie, orarul de tranzacționare pe Bursa de Valori București este esențial pentru investitori, oferindu-le informații despre momentele optime pentru tranzacționare. Cunoașterea orarului de tranzacționare și a modului în care funcționează piața financiară poate ajuta investitorii să-și optimizeze strategiile de tranzacționare și să-și maximizeze potențialul de profit.